Bilo da ste se odlučili pripremiti steak odnosno odrezak od govedine, janjetine, svinjetine ili ribe bitno je da komad mesa ne bude tanji od 2,5 cm jer što se više peče, steak se više skuplja i gubi vlagu, a time postaje žilaviji i tvrđi. Za koji god komad mesa ste se odlučili, u našoj verziji najboljeg steaka krećemo od marinade. Ovisno o vašoj kreativnosti i preferencijama, u marinadu možete staviti češnjak, lovorov list, ružmarin, mljeveni papar, senf, vinski ocat, crno vino, smeđi šećer, soja sos, sok od rajčice… Ali ono što steak čini najboljim u gradu je upravo Smoky ulje.

SASTOJCI (za 2 osobe)

  • 2 odreska (svaki po cca 200 g)
  • Smoky ulje
  • Svježe mljeveni papar
  • Sol
  • Maslac (10 – 15 g)

PRIPREMA

Za pripremu smoky marinade, meso je potrebno dobro zasoliti te začiniti krupno mljevenim paprom. Prelijte odreske odabranim Smoky uljem i dobro utrljajte s obje strane.

Tako marinirano meso stavite u posudu s poklopcem ili vrećicu sa zatvaračem da odstoji preko noći ili barem 4 – 5 sati u hladnjaku. Izvadite odreske iz hladnjaka pola sata prije nego što ih planirate peći kako bi poprimili sobnu temperaturu.

Grill tavu jako dobro zagrijte da bude užarena. Prepoznat ćete idealnu temperaturu kada se suha tava krene dimiti. Steak pecite po 3 minute s obje strane na jačoj vatri, a potom vatru smanjite, dodajte maslac i pecite još po 1 minutu sa svake strane. Steak prebacite na papir za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 230ºC te pecite još 5 minuta za srednje pečen ili 10 minuta za dobro pečen steak – ukoliko volite da je vaš steak slabije pečen, zaboravite na pećnicu.

Izvadite steak na tanjur i pustite da odstoji 3 – 5 minuta kako bi se sokovi iz odreska sljubili i učinili ga sočnim.